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With the tax-filing deadline fast ap-

proaching, I thought the most useful 

column for readers would be a compi-

lation of frequently asked questions 

from landlord-taxpayers. So, without 

further ado ... 

Q. A tenant in my building  
went though a trying time. He 
wasn’t able to pay rent for a time 
period and recently vacated the 
unit. I lost a few months of rental 
income and incurred expenses 
during and after his move. Can I 
deduct the expenses and loss of 
rent on my tax return?

A. In most cases, the answer is no. 

Most landlords use cash-basis report-

ing, which means income is reported in 

the year the money is received. There-

fore, if money from rent did not come 

in, then no money was lost to deduct on 

the tax return. 

However, some landlords report rental 

income as the money is due, rather than 

when they actually collect the rent. In 

this situation, deduction of unpaid rent 

is possible for accrual-based taxpayers. 

If the cash-basis taxpayer mistakenly 

reports the uncollected rent as income, 

then amending the return to correct 

the mistake is an option. Keep in mind, 

though, that sometimes it’s not worth 

the incurred costs to amend a tax return. 

Q. After a long-term tenant 
moved out, it took four months 
to fill the vacancy. Can I deduct 

expenses that incurred during 
the vacancy?

A. Expenses directly related to the 

rental property—as long as the prop-

erty was available for rent—are usually 

deductible during a vacancy. Maintain 

organized and thorough records just in 

case you need to prove that the property 

was on the market for rent. 

Improvements do not fit into this 

category, however. Improvements are 

capitalized and deducted through de-

preciation over the lifetime of the asset. 

Q. A friend told me about the 
section 179 deduction, in which a 
property owner can deduct 100 
percent of the eligible cost of as-
sets in the year of purchase. Why 
are carpets and cabinets not de-
ductible in the first year of use?

A. Section 179 is an election to de-

duct cost of eligible property in the 

year of purchase and/or service. This 

election is not available to some taxpay-

ers, even though the assets they placed 

in service may be qualifying assets. For 

example, estates and trusts cannot use 

this election, nor can owners of resi-

dential rental properties. 

Not everything is lost though. Bonus de-

preciation is available to rental property 

owners, which is currently 50% of the 

cost of the eligible assets. 

Additionally, the De Minimis Safe 

Harbor Election allows taxpayers to 

expense tangible property that costs 

up to $2,500. This is only available if 

the taxpayer makes the election by 

submitting her timely filed returns and 

required statement in the year the De 

Minimis tangible property is expensed. 

This election is an annual election, not a 

one-time election. 

Q. I own four multi-unit rental 
properties. Before I retired, I had 
a full-time non-real estate career. 
My income was significantly high, 
so I was not able to deduct loses 
related to my rental properties 
over the years, which have ac-
crued over time. Since my retire-
ment early last year, I’ve been 
managing my rental properties 
full time. Can I deduct the carried 
forward suspended losses now?

A. Let’s refresh the basics of rental 

activities and varying tax treatment  

of losses. 

Renting real estate is generally consid-

ered a passive activity. Loss from passive 

activity can only offset income received 

from passive activity. Any excess is sus-

pended and carried forward until there 

is passive income to offset, or the prop-

erty is disposed in its entirety. 

There are two exceptions where the loss 

can become deductible: active participa-

tion and material participation. 

In the case of active participation, a 

taxpayer must meet the active par-

ticipation requirements (this is the 

easiest exception to qualify for). Up 

to $25,000 loss is allowed for deduc-

tion from actively managed (by owner) 

rental activity. However, this deduc-

tion is reduced when the taxpayer’s 

adjusted gross income (AGI) exceeds 

w r it te n b y  JA RGA L OY U N BIL EG

Ready for Tax Season?

Read the following Q&A to be on your 
top tax game this year.

COLUMN DEBITS & CREDITS

Debits & Credits… continued on page 46



48  MARCH   2017  |  SF APARTMENT MAGAZINE

Suspended passive activity losses are gener-

ally released and deducted partially or fully 

when there is income from passive activi-

ties to offset against; when there is income 

from former passive activities; or when the 

property is fully disposed. 

In the first situation, the taxpayer has in-

come from other passive activities (three 

of his four buildings), so the suspended 

loss is released to offset the passive in-

come. Any excess is carried forward. In 

the second situation, when the properties 

are grouped as one activity and there is 

net rental income from the same proper-

ties, the suspended loss can be released 

to offset to the extent of the income. Any 

excess can be carried forward. In the third 

situation, when the taxpayer materially 

participated 750 hours on each of his 

buildings, all the suspended losses from 

the former passive activity is released. 

Q. My wife and I own a two-unit 
building with our son. My wife and 
I live in the lower unit and my son 
lives in the upper unit. We pay 
100% of the mortgage and prop-
erty taxes. On the tax return, do we 
allocate the amount of mortgage 
interest and property taxes incurred 
during the year, based on our own-
ership percentage of the property 
(in this case 50/50), or do we get to 
deduct the amount that we actually 
paid during the year?

A. Whoever is on the title (whether 

full ownership or 50/50) and paying the 

mortgage interest and property taxes gets 

to take the deduction. In this situation, the 

parents are 50% owners and pay 100% of 

the costs, which means they get to deduct 

the costs fully on their return. One cannot 

deduct mortgage interest and property 

taxes that are imposed on someone else, 

even if that person is a family member. 

However, if the parents and son split the 

costs per their ownership interest, they 

would deduct based on their prorate share 

of the costs on their tax return. 

In another scenario, if the son were the 

sole titleholder of the property, and the 
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parents covered 100% of the costs, then 

those payments would be considered a 

gift to their son (hint: gift tax return re-

porting requirement). 

Q. I co-own a three-unit build 
ing and live in one of the units.  
The mortgage interest statement 
shows only my co-owner’s name. 
Since I paid my proportionate share 
of the mortgage, I claimed the 
deduction on my tax return. To my 
surprise, I recently received a notice 
from the IRS disallowing my mort-
gage interest deduction. How do 
we resolve this?

A. This is commonplace and happens 

when the 1098 form is sent to only one 

owner. We recommend that this taxpayer 

deduct his portion of the interest paid dur-

ing the year on Schedule A of his tax return, 

on the line stating: “Home Mortgage Inter-

est not reported to you on form 1098.” 

This column is not an authoritative or a reliable 
source of information to use for your tax compli-
ance. Please consult with your paid tax specialist 
to get answers to your specific questions. Addition-
ally, the information in this article may become 
out-of-date if there is tax reform in the future.  
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